hid slim :?:
Światło Stop-u w klapie
Zwiń
X
-
Światło Stop-u w klapie
Witajcie jestem posiadaczem Skody Octavi Combi rocznik 2007. Silnik 1,6 benzyna 75 kw.
Chciałbym się od was dowiedziec jak mogę sam zmienić żarówki w 3 światle stopu w klapie, nie świecą mi jakies może 3 lub 4 żarówki, pytam się bo nie chce nic uszkodzic.
Może ktoś z was juz to robił ewentualnie posiadacie jakies zdjęcia jak to zrobić.
Przy okazji chciałem sie zapytać jak moge ten program ETKA ściągnąć aby miec dosęp do materiałów dotyczących mojego modelu Skody.
Pozdrawiam serdecznie
Kania
-
-
kania, kolega misiek ma w swojej ofercie cały element, sprawdź tu: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33039
koszt 100zł
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dwaokakania, kolega misiek ma w swojej ofercie cały element, sprawdź tu: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33039
koszt 100zł
Komentarz
-
-
Ja to przechodzilem dokladnie wczoraj :lol: Tam nie ma zarowek tylko diody.
Wyciagnalem cala lampke, ale listwa z diodami prawdopodobnie montowanymi powierzchniowo SMD jest zaklejona szczelnie w tej platikowej obudowie. Na pewno mozna ja rozbebeszyc. Diody przelutowac i ponownie zakleic jakas kropelka lub podobnymi.
Osobisice uwazam ze lepiej kupic cala listwe, chocby z allegro i ja wymienic.
Jak to zrobic?
Z wyczuciem odrywasz gorna obudowe plastikowa z klapy bagaznika. U gory masz 3 nakretki plastikowe 13 Odkrecasz je delikatnie, wpierw kluczme pozniej reka zeby ich nie obrabiac. Wysuwasz swiatlo. Jak juz bedzie troche miejsca odpinasz wtyczke z pradem. Nastepnie sciskasz mocno z dwoch stron wtyczke od spryskiwacza a druga reka wyciskasz ja z lampy. Voila! Skladasz w odwrotny sposobZostały mi czesci, po szkodniku:
VCDS 11.2 oddam za 90 PLN!
Instrukcja Skoda Amundsen POLSKA, sterowniki komfortu 1K0959433C AK, CN. oraz dużo cześci do Passata B6
Komentarz
-
-
Re: Światło Stop-u w klapie
Zamieszczone przez kania
Przy okazji chciałem sie zapytać jak moge ten program ETKA ściągnąć aby miec dosęp do materiałów dotyczących mojego modelu Skody.
Pozdrawiam serdecznie
Kania
Nie wiem jak sie ma regulamin do tego tematu, ale powiem tak: poszukaj poprostu w googlach. Jest juz wersja 7.3 dostepna chocby na polskim elitarnym forumZostały mi czesci, po szkodniku:
Instrukcja Skoda Amundsen POLSKA, sterowniki komfortu 1K0959433C AK, CN. oraz dużo cześci do Passata B6
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kaniabedzie trzeba cos wykombinowac moze jutro to zdemontuje a wiesz jakie sa to dniody i jakimi je ewentualnie zastapic ale dziwne ze dniody przepalily mi sie od nowosci po 3 latach hmm niby diody sa długotrwałe
Swoja droga o tym samym myslalem. Mam samochod z pazdziernika 2007 i sie przepalily 3 diody. W starej octavi zas wszystkei dzialaly, przebieg tez duzo wiekszy. Moze sie okazac ze to nie diody, tylko zimne luty albo sciezki poszly od drgan. jak nie otworzysz to sie nie dowiesz :wink:Zostały mi czesci, po szkodniku:
Komentarz
-
-
Mam jeszcze jedno pytanie zapalila mi sie kontrolka silnika podobno blad jakis 12 cos tam cos z cylindrem wyszukałem na necie obroty silnika mam normalne 4 gary działaja mam od jakiegos 1000 km zalozona instalacje lpg nie sadze aby to byl problem tu i tu dziala silnik normalnie facet skasowal mi warsztacie blad ale wybilo za pare dni znowu jak takie cos nie wiem naprawic ominacaa chciałbym przy okazji jakoś skasować ze mam jechać na serwis bo za kazdym razem mi to wybija ja zapalam samochod moze jest jakis sposob na te 2 dolegliwosci aby np nie trzeba bylo podpinac do PC jakies kombinacje czegoś moze ktos pomoze z gory wielkie dzieki mam przejechane rowniutko 65001 km :-)
Komentarz
-
-
Nie wiem kiedy zostały zmienione żarówki na LED-y bo ja mam żarówki takie bez oprawek. W tej chwili nie pamiętam jaki typ, ile mocy. Wymiana polega na wyciągnięciu i wciśnięciu nowej. Mnie nie świeciła połowa, okazało się że są dobre tylko trzeba było je docisnąć. Trzaskanie klapą źle wpływa na trwałość tych żarówek ale TTTM... Wykręca się całą obudowę tej lampy i wtedy jest dostęp do żarówek. LED-y są wlutowane i chyba zalane jakąś żywicą. W zasadzie LED-ów się nie wymienia tylko właśnie całą lampę :?Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JeżykNie wiem kiedy zostały zmienione żarówki na LED-y bo ja mam żarówki takie bez oprawek. W tej chwili nie pamiętam jaki typ, ile mocy. Wymiana polega na wyciągnięciu i wciśnięciu nowej. Mnie nie świeciła połowa, okazało się że są dobre tylko trzeba było je docisnąć. Trzaskanie klapą źle wpływa na trwałość tych żarówek ale TTTM... Wykręca się całą obudowę tej lampy i wtedy jest dostęp do żarówek. LED-y są wlutowane i chyba zalane jakąś żywicą. W zasadzie LED-ów się nie wymienia tylko właśnie całą lampę :?Zostały mi czesci, po szkodniku:
Komentarz
-
-
kania, Jak masz lampę bez spryskiwacza tzn pryska ci płyn z ramienia wycieraczki to masz żarówki, a jak spryskiwacz jest zintegrowany w lampie to powinny być Ledy
Rozbierasz klapę bagażnika od środka zaczynając od największego elementu, energicznie i z czuciem pociągając do siebie, potem zdejmujeszsz elementy przy szybie. Jak już to rozbierzesz to od tyłu będziesz widział lampkę STOP. Podwadzasz zatrzaski odpinasz wtyczkę i lampka jest wyjęta. Montaż w odwrotnej kolejności. Jak dojdziesz do wprawy to robota na jeden browar.
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k
Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów
Komentarz
-
-
Tapicerkę klapy zdejmuj ostrożnie, żeby nie połamać zaczepów. Jak już będziesz miał tapicerkę klapy zdjętą, warto wymienić jeszcze żarówki oświetlenia tablicy rejestracyjnej i obejrzyj czy rdza nie pleni się pod osłoną żarówek rejestracji (jest to przypadłość O1). Jak nie masz doświadczenia w zakładaniu tapicerki klapy, poproś drugą osobę o pomoc.Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez heretykZ wyczuciem odrywasz gorna obudowe plastikowa z klapy bagaznika. U gory masz 3 nakretki plastikowe 13 Odkrecasz je delikatnie, wpierw kluczme pozniej reka zeby ich nie obrabiac. Wysuwasz swiatlo. Jak juz bedzie troche miejsca odpinasz wtyczke z pradem. Nastepnie sciskasz mocno z dwoch stron wtyczke od spryskiwacza a druga reka wyciskasz ja z lampy. Voila! Skladasz w odwrotny sposob
Heretyk, czy mógłbyś opisać szczegółowiej jak zdjąć tą plastikową ramkę? Dzisiaj miałem drugie podejście do tematu i nie dałem rady :x Trzeba ją czymś podważyć? Boję się porysować plastik i lakier. Skubana trzyma się solidnie i ani drgnie. Jedyna śruba jaka jest to ta przy uchwycie do zamykania. Czy tą część też trzeba zdjąć?
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. Mowa o O2 kombi.
Pozdrawiam
Lazi
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez LaziZamieszczone przez heretykZ wyczuciem odrywasz gorna obudowe plastikowa z klapy bagaznika. U gory masz 3 nakretki plastikowe 13 Odkrecasz je delikatnie, wpierw kluczme pozniej reka zeby ich nie obrabiac. Wysuwasz swiatlo. Jak juz bedzie troche miejsca odpinasz wtyczke z pradem. Nastepnie sciskasz mocno z dwoch stron wtyczke od spryskiwacza a druga reka wyciskasz ja z lampy. Voila! Skladasz w odwrotny sposob
Heretyk, czy mógłbyś opisać szczegółowiej jak zdjąć tą plastikową ramkę? Dzisiaj miałem drugie podejście do tematu i nie dałem rady :x Trzeba ją czymś podważyć? Boję się porysować plastik i lakier. Skubana trzyma się solidnie i ani drgnie. Jedyna śruba jaka jest to ta przy uchwycie do zamykania. Czy tą część też trzeba zdjąć?
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. Mowa o O2 kombi.
Pozdrawiam
Lazi
W o2 (przed fl i nie tour- choc jestem mocno przekonany ze we wszystkich jest tak samo) nie musisz nic odkrecac! Wystarczy raz a energicznie pociagnac! Plastikowa oslona przymocowan jest na takich metalowych spinkach rozpreznych. Identyczne sa np w oslonach slupkow lub progow (moze juz rozbierales). Oczywisice ja mowie o przypadku dostania sie do spryskiwacza i lampy LED. Pociagasz oslone w gornej jej czesci i odchylasz. Plastik jest na tyle elastyczny ze spokojnie odkrecisz siwatlo stop. Jezeli zalezy ci ogolnie na sciagnieciu calej oslony to niestety sie nie wypoweim bo tego nie robilem.Zostały mi czesci, po szkodniku:
Komentarz
-
-
TERAZ dla wszystkich tych ktorzy planuja wymieniac LEDy pojedynczo.
Dzisiaj w przyplywie natchnienia rozlupalem sobie swiatlo stop i wydobylem plytke. Jak sie mozna bylo spodziewac, Skomplikowane to niesamowicie
Nie rozkminialem jaki to dokladnie typ diod. Powiem tylko ze sa Czerwone. Podlaczone 3x4 lacznie 12. Moze fotki sie komus przydadza.
Zostały mi czesci, po szkodniku:
Komentarz
-
Komentarz